Oldalunkon cookie-kat használunk a jobb teljesítmény és testreszabott tartalom érdekében.
Kosár tartalma:
? termék ? Ft értékben
Üdv ?! | Fiókom | Kijelentkezés
Húsvét sonka nélkül – Receptötletek vegánoknak
2017-04-06
Húsvétkor általában olyan finomságok kerülnek az asztalra, amik abszolút nem illenek bele a vegán életmódba: ilyen a tojás, a füstölt sonka vagy tarja... Mivel a húsvétot már szorosan összekötjük ezekkel a fogásokkal és ízekkel, így azok is ragaszkodnak hozzájuk, akik nem fogyasztanak állati eredetű ételeket. Ám a vegán étrendet követőknek sem kell lemondaniuk a finom tavaszias falatokról. Néhány okos trükkel és ötlettel könnyedén lehet olyan vegán finomságokat készíteni, amik ízükben visszaidézik a klasszikus húsvéti menüt. Nézzétek csak!

Hamis tojássaláta

Egy darab tofut kockázzunk fel, öntözzük meg citromlé-olívaolaj-mustár keverékével, majd ízlés szerint sózzuk-borsozzuk. A tofu állaga könnyen hasonlíthat a tojáséra, a fűszerekkel pedig elérhetjük a tojássaláta ízvilágát.

De mit ér húsvétkor a menü sonka nélkül? Sonka helyett tálalhatjuk készen kapható gabonagömböccel, vagy ropogós cukkinifasírttal. De hogyan is készül a cukkinifasírt?

Cukkinifasírt

Egy nagy cukkinit reszeljünk le és hagyjuk állni félórát. Utána nyomkodjuk ki, sózzuk-borsozzuk-paprikázzuk, keverjünk bele 6 evőkanál lisztet vagy zabpelyhet, hogy összeálljon. A kész masszából formázzunk golyókat, forgassuk zsemlemorzsába és forró kókuszolajban süssük ki.

Répatorta vegán változatban

Pici változtatásokkal megsüthetjük vegán változatban a húsvét ikonikus süteményét, a répatortát is. Hiszen mégis milyen lenne az ünnepi menü desszert nélkül?

Hozzávalók:

  • 40 dkg répa lereszelve
  • 40 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • fél citromhéja és leve
  • 2 dl kókuszolaj
  • 20 dkg nádcukor
  • 1 tasak sütőpor
  • 1 teáskanál fahéj
  • vaníliás cukor vagy vaníliaaroma ízlés szerint
  • vegán krémsajt vagy citromlé és porcukor ízlés szerint
  • marcipánrépák

Elkészítés

Keverjük össze külön a száraz és a nedves alapanyagokat, majd vegyítsük össze a kettőt. Kókuszzsírral kenjünk ki egy tortaformát, öntsük bele a masszát és 180 Celsius-fokon süssük körülbelül 40 percig. A megsült tortát lekenhetjük édesített vegán krémsajttal, vagy esetleg citromlével elkevert porcukorral. Miután megdermedt a máz, tegyük rá a marcipánrépácskákat.

Színes húsvéti tojáskák

Ha nem akarunk a sütővel vacakolni, desszertként készíthetünk nyers édességet is, például színes húsvéti tojáskákat, színtisztán növényi hozzávalókból. Ráadásul mivel ezek a finomságok vidámak és dekoratívak is – és persze ne felejtsük el, hogy a festett tojásokat idézi vissza – mindenképpen ott lehet a helyük az asztalon a húsvét napjai alatt.

Hozzávalók (10 darabhoz):

  • 10 szem egész mandula
  • 2 nagyobb alma lereszelve
  • 10 dkg apró szemű zabpehely
  • 1 bögre kókuszreszelék
  • A színezéshez: kakaópor, céklapor és matchapor

Elkészítés

Az elkészítés roppant egyszerű és gyors. Csupán össze kell dolgoznunk a hozzávalókat és belegyúrni a színezéket. A kész masszából tojásokat formázunk és mindegyik közepére egy egész szem mandulát teszünk. Fogyasztás előtt tegyük körülbelül 30 percre hűtőbe és ha éppen nem eszik belőle senki, tartsuk is ott.

2018 © CBA-üzletlánc - All rights reserved - Minden jog fenntartva