Oldalunkon cookie-kat használunk a jobb teljesítmény és testreszabott tartalom érdekében.
Kosár tartalma:
? termék ? Ft értékben
Üdv ?! | Fiókom | Kijelentkezés
Fokhagyma világnapja – Két recept fokhagymával
2017-04-20
A fokhagyma mindig is meghatározó növény volt az emberek számára – olyannyira, hogy nem csak a gasztronómiában vált egyik alap fűszerünkké, de mély gyökereket vert a kultúránkban is. Vannak nem is olyan távoli helyek, ahol a démonok, szellemek, vámpírok elűzésére használták a fokhagymát, ezért akasztottak belőle a ház eresze alá, illetve a kisgyermekek nyakába. Máshol viszont sültekbe, levesekbe, mártásokba került inkább. Nincs is ezen mit csodálkozni: a fokhagyma különleges ízének köszönhetően sok receptben játszik főszerepet, ráadásul egészségügyi hatásai is kivéletessé teszik. De térjünk vissza az ételekhez! Április 19-én ünnepeltük a fokhagyma világnapját, melynek örömére össze is gyűjtöttünk nektek néhány remek fokhagymás receptet!

Fokhagymás tejszínes tészta

Hozzávalók (4 főre):

  • 5 dl tejszín
  • 1 csomag tészta
  • 1 nagy fej fokhagyma
  • olaj
  • Só és bors

Elkészítés:

Ez talán az egyik legegyszerűbb fokhagymás recept, ami azt jelenti, hogy azok is belevághatnak, akik még kezdőnek számítanak a konyhaművészetben. Olajon pirítsuk meg az összedarabolt fokhagymát, majd amikor már kezd barnulni (vigyázzunk, nehogy megégjen), öntsük hozzá a tejszínt és a fűszereket. Amikor felforrt borítsuk hozzá a kifőtt tésztát. Jól kavarjuk össze, és az egyszerű, de nagyszerű fogás máris tálalható!

Ízlés szerint megbolondíthatjuk még egy kis sajttal, petrezselyemmel és tejföllel!

Foghagymás mustáron sült pisztráng wokban sült krumplival

Hozzávalók (2 főre):

  • 2 db pisztráng
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 4-5 evőkanál mustár
  • Egy kevés liszt
  • Só, bors, paprika
  • Olaj
  • 60 dkg burgonya
  • 4 evőkanál teriyaki szósz (elhagyható)
  • Zöldhagyma

Elkészítés:

A halat egy éles késsel beirdaljuk. besózzuk, majd a zúzott fokhagymát összekeverjük a mustárral és a pisztrángokat bedörzsöljük vele. Fontos, hogy a pác belekerüljön az irdalásokba és a felvágott hal belsejébe is. Ezekután félretesszük a halakat pácolódni egy-két órára a hűtőbe.

A köztes időben előkészítjük a burgonyát a sütéshez. Lehetőség szerint egyforma méretű darabokra vágjuk őket, hogy mindegyik egyenletesen piruljon meg. Felvágjuk a zöldhagymát is – ezt majd a sülő krumplira fogjuk szórni az utolsó másodpercekben.

A halakat megszórjuk kevés borssal és a paprikával kevert lisztbe forgatjuk és forró olajba tesszük. A sütés nagyjából 15-20 perc, ennyi idő, míg a halak aranybarnára sülnek.

Az összevágott burgonyát kevés vízzel és megsózva beleöntjük a wokba, amelyben kezdetben alacsonyabb hőmérsékleten csak főzzük nagyjából öt percig. Ezután fokozatosan emeljük a hőmérsékletet, hogy a víz elpárologjon közben és kevés olajat kelljen hozzá önteni. Az olajozott felületű wokban a krumplit meglocsoljuk terijaki szósszal és addig forgatjuk, amíg egyfajta héj keletkezik rajta. Az utolsó pillanatban szórjuk rá a zöldhagymát és pár másodpercig együtt sütjük tovább a finomságokat. Ezek után pedig máris tálalásra kész a halas csoda!

Jó étvágyat!

2018 © CBA-üzletlánc - All rights reserved - Minden jog fenntartva