Oldalunkon cookie-kat használunk a jobb teljesítmény és testreszabott tartalom érdekében.
Kosár tartalma:
? termék ? Ft értékben
Üdv ?! | Fiókom | Kijelentkezés
Bormustra
2018-11-30
Az elmúlt napok zordra forduló időjárása kíméletlenül eszünkbe juttatta: a hétvégén beköszöntő decemberrel a tél is megérkezik. Borkedvelő társaságként ebben az évszakban sem mondunk le az istenek nektárjáról, ám a könnyed nyári fröccsöket már régen felváltották a félszáraz és száraz borok, a vacsorához pedig többen már egy-egy testesebb bort is szívesen elkortyolgatunk.

Lehet, hogy néhányan már túl vannak a szezon első forraltborán, mások pedig boldogan tervezgetik, hogy a vasárnapi sajttorta mellé melyik desszertbort válasszák kísérőnek. Sokan vagyunk, sokféle borfogyasztási szokással, arról nem is beszélve, hogy különböző alkalmakhoz különböző borokat iszunk. Bort inni sokkal több, mint lecsavarni a kupakot egy balatoni hárslevelűről, vagy kihúzni a dugót egy aszúból. A jó bor elfogyasztása a kiválasztással kezdődik – mi pedig ehhez szeretnénk most egy kis segítséget adni. Tartsatok velünk, és ismerjük meg együtt a 2018. évi, őszi borkatalógusunk kiemelt borvidékeinek egy-egy újborát és derítsük ki, mihez tálaljuk őket, vagy épp mit majszoljunk el melléjük egy baráti borozáson.

Csemegézzünk!

 

Ászár-Neszmély
A Dunántúl északi részén, elterülő borvidék legízletesebb szőlői a Vértes és a Gerecse déli lejtőin teremnek; a napsütéses órák magas száma és a relatíve alacsony hőingadozás nagyon jó hatással van a szőlőültetvényekre. Erre a vidékre elsősorban a könnyedebb, száraz fehérborok a jellemzőek, legelterjedtebb szőlőfajtái a Chardonnay, az Olaszrizling, az Irsai Olivér, a Cserszegi Fűszeres stb.
Kiemelt ajánlatunk a borvidékről: Irsai Olivér 2018, Szöllősi Pincészet – keresse üzleteinkben!

 

A Szöllősi pincészet borai Szöllősi Mihály, a Zsigmond Király Borlovagrend Mesterének keze munkáját dicsérik. A 2018-as évjáratú Irsai Olivér egy könnyed, üde száraz fehér bor, enyhén muskotályos illattal. Gyümölcsös-savas ízvilága 10 fok körüli fogyasztási hőmérsékleten mutatkozik meg leginkább.

 

Ezekhez ajánljuk:

 • Önmagában, vagy baráti beszélgetésekhez remek csendestárs.
 • Étvágygerjesztőként is megállja a helyét a vasárnapi családi vacsorák előtt.
 • Fehérhúsok mellé, halak és szárnyas ételek kísérőjeként is elsőrangú.
 • Borvacsorára, amikor friss pástétomokkal, vagy érett sonkákkal kínálod a társaságot, a borlapon mindenképpen ott a helye!
Eger
Korából fakadóan az egri talán az egyik legismertebb borvidékünk, amely már méretével is tekintélyt parancsol; mintegy 6000 HA aktív szőlőtermő területtel rendelkezik ez a bükkaljai térség. Eger környéke az első borokat a 11. században termelte ki, eljárásai mind a mezőgazdaság, mint a bortermelés területén finomodtak. Bár fehér szőlőt is ad a terület, az egri borvidék elsősorban vörösborairól híres: a Kékfrankos, a Melot, a Cabernet Franc, a Pinot Noir és a Cabernet Sauvignon adja a legtöbb boruk alapját.
Kiemelt ajánlatunk a borvidékről: Muscat Ottonel 2018, Juhász testvérek pincészete – keresse üzleteinkben!

 

Ennek a késői szüretelésű, tiszta illatú félédes bornak a zamata, köszönhetően magasabb cukortartalmának, sokáig megmarad az ember szájában. Ízében a méz, a citrusok és az édes asztalgyümölcsök ízvilága egyesül pazar harmóniában, amely 12 fokos fogyasztási hőmérsékleten érvényesül igazán.

 

Ezekhez ajánljuk:

 • Sajttortákhoz, répatortákhoz, vagy kevéssé krémes süteményekhez kiváló desszertbor.
 • Baráti és családi beszélgetésekhez, vagy mozi mellé, dióval, pisztáciával, mogyoróval kísérve isteni.
Hajós-Baja
A Duna bal partján, a szerb határ mellett bújik meg a mindössze 12 településből álló bajai borvidék. A kivételesen magas napsütéses óraszámnak és kiváló minőségű talajnak köszönhetően a szőlészek ideális körülményeket tudnak teremteni a növényeknek (leginkább a hagyományos alföldi fajtáknak, de többek között a Rajnai Rizling, a Cserszegi Fűszeres, a Zweigelt és a Kékoportó termés is számottevő), amelyek meg is hálálják a gondoskodást. A borvidék érdekessége, hogy a hetvenes években itt készült el az első magyar jégbor, és ez az ország legjelentősebb ürmösbor termelőhelye.
Kiemelt ajánlatunk a borvidékről: Cabernet Sauvignon 2018, rosé, Antal Pincészet

 

Egy könnyed rozé, amely az Antal pincészet gondozásában látta meg a napvilágot. Enyhe savai kitöltik a szájüreget, de íze nem marad sokáig – ezért leginkább kevésbé karakteres fogások mellé ajánljuk, melyek nem nyomják el a bor zamatát. Fogyasszuk 11 fokra lehűtve, így lesz a legharmonikusabb.

 

Ezekhez ajánljuk:

 • Ha a vacsora előtt még szívesen meginnál valamit, ez a bor remek aperitif.
 • Egy kolbászos malackaraj, vagy egy egyben sült sertésdagadó szinte kívánja, hogy ezzel a tétellel öblítsd le.
 • Fehér húsok, mellé, mondjuk egy posírozott lazachoz, vagy egy vasárnapi fácán leves után érdemes elkortyolgatnod ebből egy pohárral.
 • Rendezz borvacsorát: tálalj friss pástétomokat, érlelt felvágottakat, tojásos finomságokat – és persze ezt a Cabernet Sauvignont
Kunság
Az ország legnagyobb szőlőtermelő vidéke a kunsági borvidék. Érdekesség, hogy szőlőt először nem borászati céllal, hanem elsősorban a futóhomok megkötésére kezdtek el termeszteni a helyi gazdák, ám mára a szőlészetet és borászatot olyan magas szinten űzik itt, hogy az év bortermelője is került már ki az itteni borászok közül. A csapadékban szegény, forró napsütéses nyár és a hideg, száraz tél ideális körülményeket teremt a szőlőnek. Ezért is lehet az, hogy a térségben mintegy 64 szőlőfajtát termesztenek a helyi gazdák, bár néhány kiemelt szőlőfajta, úgyis, mint a Cserszegi Fűszeres, a Rizlingszilváni, a Kadarka a Rajnai rizling és még néhány társuk foglalja el a termőterületek jelentős részét.
Kiemelt ajánlatunk a borvidékről: Cserszegi Fűszeres 2018, Gedeon birtok – keresse üzleteinkben!

 

Ha a fanyar és édeskés ízek szelíd harmóniájára vágyunk, a Gedeon birtok 2018-as Cserszegi fűszerese ideális választás lehet. Az erősen illatos bor íze sokáig megmarad a szájban, enyhén kesernyés zamattal. Egy karakteres savas tétel ez, amelyből 11 fokos fogyasztási hőmérsékleten hozhatjuk ki a legtöbbet.

 

Ezekhez ajánljuk:

 • Ha a vasárnapi ebéd előtt még elkortyolgatnál egy pohár bort, ehhez nyugodtan nyúlhatsz.
 • A szárnyasételeket, például az aszaltszilvás jércemellet egyszerű finom fogásból pazar vacsorává varázsolja.
 • Tojáspástétom, sült főtt-tojás, tojássaláta… Oda vagy a tojásételekért? Öblítsd le egy Cserszegi Fűszeressel!
 • Fehérbor létére remek társa a grillezett húsoknak, még a grillkolbásznak is.
 • Ha már grill: a grillezett zöldség grillezett sajttal és Cserszegi Fűszeressel az igazi!
Mátra
A történelmi gyökerekkel rendelkező mátrai borvidék a maga közel 8000 HA-nyi szőlőültetvényével a második legnagyobb a 22 hazai bortermelő térség közül. A már nem működő tűzhányók biztosította talaj kivételesen tüzessé teszi a mátrai borokat, a sok napsütés pedig üde, friss és gyümölcsös jegyekkel látja el nemcsak a fehér-, de a térségre jellemző vörösborokat is. A terület legfontosabb szőlőfajtái az Olaszrizling, a Szürkebarát, a Muscat Ottonel és a Chardonnay.
Kiemelt ajánlatunk a borvidékről: Kékfrankos Rosé 2018, Dubicz borászat – keresse üzleteinkben!

 

A Dubicz borászat pirosgyümölcsös illatvilágú kékfrankos rozéja egy igazán friss, finoman szénsavas tétel. Íze könnyed, gyümölcsös, nem elnyomó. Önmagában fogyasztva vagy fröccsnek hígítva is remek választás, amely 11 fokos fogyasztási hőmérsékleten lesz igazán elragadó.

 

Ezekhez ajánljuk:

 • Baráti beszélgetések, lányos esték csodás kísérője.
 • Amíg sül a vacsora, tálalás előtt pont elfogy egy pohár belőle.
 • Ha egy ropogós, bőrös malacsült kerül az asztalra, vagy épp egy rozmaringos grillcsirkét tálalsz, a mellé is bátran ajánljuk.
 • A pirított, grillezett és raclette zöldségek mellett kidomborodik a mesés ízvilága.
 • Ha a bort csak sajttal tudod elképzelni, ehhez a grillezett sajtokat ajánljuk leginkább.
Szekszárd
A Szekszárdi dombság legkeletibb területe ad otthont a 15 településből álló szekszárdi borvidéknek, amely testes, magas csersav- és alkoholtartalmáról ismert borairól híres. A szőlőt valószínűleg a rómaiaknak köszönheti a tájegység, egyes források úgy vélik, maga Marcus Aurelius Probus császár adott utasítást a termesztésre. Kékszőlőfajtái (Kékfrankos, Merlot, Zweigelt, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon stb.) a termés mintegy 80%-át adják, mellette elenyésző részben Olaszrizling, Chardonnay és Rizlingszilváni terem errefelé.
Kiemelt ajánlatunk a borvidékről: Gúnár 2018, Bodri pincészet

 

A Bodri pincészet 2018-as Gúnára egy könnyed, gyümölcsös vörös házasítás, amely könnyedsége ellenére remekül passzol a nehezebb, zsírosabb ételekhez is. A pincészet idei Márton-napi vacsorájának egyik főszereplője is ez a száraz vörösbor volt; 16 fokra lehűtve, meleg vacsorákhoz tálaljuk!

 

Ezekhez ajánljuk:

 • Ha sajttállal kínálod a társaságot, egy palack Bodri Gúnárnak is ott a helye az asztalon. A lágy- és a rúzsos sajtok hozzák ki a legjobban az ízét.
 • Bár a grillszezon egy kicsit még odébb van, jusson eszedbe, amikor bedobod a grillsajtot a kosárba, hogy rendelj mellé egy üveget ebből is.
 • Marha steak lesz a vacsora? Bonts mellé egy Gúnárt! Vöröshúsok mellé egyenesen pazar!
 • Ha azt hallod, vörösboros marhapörkölt, abba is egy ilyen jellegű bor került.
Villány
A dél-dunántúli, már-már mediterrán éghajlatú Villányi borvidék országunk egyik legfejletteb borvidéke, ahol a barna erdőtalaj, a vörös agyag és a mészkő elegye alkot tökéletes táptalajt a szőlőnek. Két nagy körzetre oszlik. A híresebb villányi körzetben elsősorban tüzes vörösborokkal foglalkoznak a gazdák (Oportó, Kékfrankos, Kadarka, Merlot, Zweigelt), míg a kissé hátérbe szoruló siklósi körzet inkább a lágyabb fehérborok (Olaszrizling, Tramini, Ottonel Muskotály) termelésére specializálódott.
Kiemelt ajánlatunk a borvidékről: Villányi Primőr Portugieser 2018, Lelovits Tamás pincészet

 

Élénk, pirosgyümölcs színű, meggyes illatvilágú villányi eredetű, védett területmegjelölésű vörösbor ez, egyszerű, fiatalos és könnyed ízvilággal. Fanyar zamata hosszú ideig megmarad a szánkban. 16 fokos fogyasztási hőmérsékleten mutatja magából a legtöbbet.

 

Ezekhez ajánljuk:

 • Egy extravagáns sajttálat remekül kiegészít, hiszen mind a lágy, mind a kemény sajtokhoz elsőrangú párosítás, grillezett sajtok mellé pedig egyenesen pazar választás.
 • Vöröshúsokhoz nagyon jól passzol; ha szereted a szarvas ragut vagy a wellington bélszínt, ezt a bort is imádni fogod.
 • A magyaros pörköltek, mint a marhapörkölt, a pacal, a körömpörkölt is finomabb lesz, ha ezzel készíted, majd kíséred őket.
 • A gulyás elmaradhatatlan társa lesz, ha egyszer összepárosítod őket.

Ha többre vagy kíváncsi, lapozd át a weboldalunkról letölthető, vagy boltjainkban ingyenesen beszerezhető katalógusunkat és tudj meg mindent a Príma kiemelt borkínálatáról!*

*A katalógusban feltüntetett kedvezményes árak 2018.11.16-2019.01.31. között érvényesek valamennyi Príma üzletben és a webáruházban.

2018 © CBA-üzletlánc - All rights reserved - Minden jog fenntartva