Oldalunkon cookie-kat használunk a jobb teljesítmény és testreszabott tartalom érdekében.
Kosár tartalma:
? termék ? Ft értékben
Üdv ?! | Fiókom | Kijelentkezés
Mi kerüljön az ünnepi asztalra, ha speciális étrenden vagyunk?
2018-12-06
Nehéz helyzetben lehetünk az ünnepi menü összeállításakor, ha mi magunk, vagy szeretteink speciális diétát kénytelenek tartani. Manapság azonban mindenre találni mentes változatot, minden ételhez kapcsolódik valamilyen alternatív elkészítési forma, így az aggodalom felesleges.

Különleges menü, borajánlóval

Hozunk három teljes menüsort, a Magyarországon leggyakoribb diétatípust tartók számára: csökkentett cukor- és szénhidráttartalmú menü (diabétesz- és IR-barát), gluténmentes menü és egy tejmentes menü (laktóz- és tejfehérje-intolerancia esetére). Az alkohol sokak számára teljes mértékben tabu, azonban karácsonykor szívesen koccint az ember — általában egy finom borral: hozunk néhány tippet a diétázóknak is!

Cukor-stop menü

Az alábbi menüt az egész család szívesen fogyasztja majd, azonban cukorbeteg vagy IR-ben szenvedő családtagunk, barátunk igazán hálás lesz.

 

  • előétel: orosz ecetes halfalatkák, savanyú uborkával tűzdelve
  • leves: klasszikus halászlé
  • főétel: sült, mandulás pisztráng
  • köret: brokkolipüré és gombás bulgur
  • desszert: sajttál, friss és aszalt gyümölcsökkel, étcsokoládéval
  • bor: Villányi Primőr Portugieser (Lelovits Tamás)

 

 

Tippek:

  • Segítsük cukorbeteg vagy IR-ben szenvedő vendégünket, és jegyezzük fel, hogy mihez mennyi lisztet, keményítőt, cukrot (esetleg mézet vagy bámilyen más cukorhelyettesítőt) használtunk, hogy könnyen kiszámíthassák az egyedi szénhidrátigényüknek megfelelő adagot.
  • Alkohollal főleg étkezés közben vagy után kínáljuk cukros vagy IR-es vendégünket, hiszen az éhgyomorra való borfogyasztás akár hiperglikémiát is okozhat, másrészt az alkoholtól a teltségérzet később következik be — aminek következménye a túlevés. Mindig figyeljünk a megfelelő mértékű vízfogyasztásra és válasszunk jó minőségű, száraz fehér vagy vörösbort!

 

Gluténmentes menü

A gluténérzékenységben (cöliákiában) szenvedők maximális odafigyelést igényelnek, hogy ételük nyomokban se tartalmazzon glutént, azonban sokan kimutatott betegségtől függetlenül is igyekeznek gluténmentesen étkezni.

  • előétel: hortobágyi húsos palacsinta (kukoricalisztes palacsintából)
  • leves: húsleves (tészta nélkül vagy rizslisztből készült tésztával)
  • főétel: gesztenyével és áfonyával töltött, sült pulykamell
  • köret: párolt rizs
  • desszert: narancsos-fahéjas, sült rizspuding
  • bor: Cserszegi fűszeres (Gedeon birtok)

 

Tipp:

  • Mielőtt nekilátunk a főzőcskének, akkor vagyunk a legfigyelmesebbek, ha előre egyeztetünk a vendéggel. Aki súlyos mértékben intoleráns, előfordulhat, hogy csak a saját maga által készített ételt fogyasztja: igen, vendégségben is.

 

Tejmentes menü laktóz- és tejfehérje-érzékenyeknek

Laktózmentesen viszonylag könnyű főzni, vannak azonban, akik a számára a tejfehérjére (kazein) okoz allergiás reakciót, így muszáj minden tejterméket mellőzniük étkezéseik során.

 

  • előétel: fűszeres sült cékla kacsatepertővel
  • leves: kókuszkrémes szilvaleves
  • főétel: ropogós sült kacsacomb
  • köret: rozmaringos, gránátalmás sült burgonya
  • desszert: avokádós-csokis desszertkrém
  • bor: Mátrai kékfrankos rozé (Dubitz borászat)

 

 

További nagyszerű borokért nézd meg borkatalógusunkat, melyben egyrészt szuper leírást találsz az egyes borvidékekről és azok borairól, valamint sajt- és húsajánlóval is kedveskedünk, hogy biztos lehess benne, harmonikusak lesznek majd az ételek és italok ízei.

2018 © CBA-üzletlánc - All rights reserved - Minden jog fenntartva