Oldalunkon cookie-kat használunk a jobb teljesítmény és testreszabott tartalom érdekében.
Kosár tartalma:
? termék ? Ft értékben
Üdv ?! | Fiókom | Kijelentkezés
A fánkon túl – farsangi sütemények, nem csak farsangra!
2019-02-01
Bár itthon is egyre jobban kezd elterjedni a halloweeni beöltözős partik kultusza, az igazi jelmezes ünnepünk mégis csak a farsang.

A hagyományos magyar kultúrkör szerint a farsangi időszakban megrendezett maszkabálok arra szolgáltak, hogy a (jelentős részben a mezőgazdaságban dolgozó) emberek ijesztő álarcok mögé bújva megfélemlítsék és végleg elüldözzék a telet, a hideg időt. Aki járt már Mohácson ebben az időszakban, a mai napig találkozhat az ijesztő busókkal, amint félelmetes ábrázatukkal felveszik a harcot a természettel szemben. Néhány födrajzi térségtől eltekintve azonban a farsangi hagyomány egyszerű jelmezes bulikká és iskola farsangokká szelídült, ahol a résztvevők jó kedve és – lévén hasunkat szerető magyarok vagyunk – a gasztronómiai ínyencségek felfedezése a lényeg.

És ha már gasztronómia, nem titok, hogy mi ebben vagyunk igazán otthon! Elöször arra gondoltunk, hogy megszerezzük a tökéletes fánk receptjét, de ahogy beszélgettünk a témáról, rá kellett jönnünk: a fánk olyan, mint a pogácsa; mindenki a saját receptjére esküszik. Ezért inkább összeszedtünk három kicsit kevésbé hagyományos farsangi süteményt, amivel tökéletessé tehető mind az iskolai farsang, mind a saját szervezésű, jelmezes (és nem jelmezes) házibuli.

 

Pop cake 

 

A pop cake, vagy sütinyalóka, mint a legtöbb „kajadili”, Amerikából indult világhódító útjára néhány évvel ezelőtt, de még ma is tarolhatunk ezekkel a színes, falatnyi tortákkal. Egyetlen hátránya, hogy kissé időigényes sütemény (azért van „rosszabb” is nála), de igazán büszkék lehetünk, amikor végigtekintünk az elkészült kis műalkotásokon.

Hozzávalók:

Elkészítés:

  1. A babapiskótát ledaráljuk vagy lereszeljük egy tálba.
  2. Hozzákeverjük a mascarponét, a cukrot és a vanília aromát.
  3. A masszát ketté választjuk és a feléhez hozzákeverjük a kakaóport is.
  4. A két sütialapunkat fél órára mélyhűtőbe tesszük, hogy könnyen formázhatóak legyenek, majd a fél óra leteltével kétcenti átmérőjű gömböket formázunk belőlük a kezünkkel.
  5. A gömböket saslik pálcikákra szúrjuk, majd a kakaós gömböket megmártjuk az olvaszott fehér-, a sima gömböket pedig az olvasztott étcsokoládéban.
  6. Tálalásig a hűtőben tároljuk.

 

Teknős torta

 

 

Nem is lenne igazi a farsangi buli, ha nem kínálnánk jelmezbe, esetünkben teknősjelmezbe bújtatott tortával a vendégeinket. Ne essünk kétségbe, elkészíteni sokkal egyszerűbb, mint gondolnánk, és ez a sütemény az íze mellett a megjelenésével, cukiságával is hódít.

Hozzávalók:

Elkészítés:

  1. A tojásból, lisztből, kakaóporból, cukorból és sütőporból elkészítjük a kedvenc piskóta tésztánkat, majd egy nagy tepsiben, hogy vékonyra szétterüljön, megsütjük azt.
  2. A töltelékhez a túrót, tejfölt, cukrot, citromlevet összekeverjük, majd ezt a keveréket beleforgatjuk a habbá vert tejszínbe. Egy zsacskó zseléfixxel sűrítjük.
  3. A kisült piskótalapot még melegen egy nedves rongyba tekerjük, majd ha kissé kihűlt, lecsavarjuk, megkenjük a túró egy részével és újra feltekerjük. Hűtőbe tesszük, amíg teljesen ki nem hűl.
  4. A kihűlt piskótatekercset felszeleteljük és egy félkör alakú tálat kibélelünk vele. Rakjuk nyugodtan jó sűrűn a szeleteket!
  5. A piskótatekercsekkel bélelt tálba belekanalazzuk a túró maradékát, figyelve rá, hogy a töltelékünk ne legyen se levegős, se púpos.
  6. A túrót takarjuk be egy rétg piskótatekerccsel! A tortánkat most újra a hűtőbe tesszük, hogy kissé összeálljon.
  7. Néhány óra múlva kivesszük a formát a hűtőből és egy tálcára fordítjuk – elkészült a teknősünk páncélja.
  8. A fejet, lábakat és a farkincát készíthetjük marcipánból, a maradék piskótából (cukormázzal bevonva), de akár gyümölcsökből is kirakhatjuk.

 

Churros 

 

Bárhonnan is nézzük, egy farsangi összejövetel nem múlhat el fánk nélkül. Vagy legalábbis valami fánkszerűség nélkül. Ha a hagyományostól egy kicsit eltérnénk, vagy épp a hagyományos fánk mellett kínálnánk meg más hasonló nyalánkságokkal a társaságot, akkor érdemes elővenni a spanyolok hagyományos édességét, a churrost. A mediterrán ország lakói ezt hagyományosan reggelire fogyasztják, de nekünk este is pont ugyanolyan finom. Amikor már az utolsó felett vitatkozunk, akkor azt csak churronak mondjuk.

Hozzávalók:

Elkészítés:

  1. Egy lábasban, közepes tűzön összeforraljuk a tejet, a vajat, a cukrot és a sót.
  2. Amikor már a cukor is felolvadt, a forrásban lévő tejbe beleszórjuk a lisztet, alacsony lángon, folyamatosan kevergetve besűrítjük a masszát. Félrerakjuk hűlni.
  3. Amíg a massza hűl, odarakjuk az olajat melegedni.
  4. A langyosra hűlt masszába belekeverjük a tojásokat, majd habzsákba töltjük a masszánkat. A habzsák végére tegyünk csillag alakú formát!
  5. A habzsákból 8-10 centis csíkokat nyomunk a forró olajba és 2-3 perc alatt (közben forgassuk!) készre sütjük, majd még melegen fahéjas porcukorba forgatjuk a churroinkat.

 

Mégis inkább egy hagyományosabb, de könnyű fánk recept lenne az igazi? Kövessen minket az Instagramon, mert hamarosan közzétesszük a kedvenc túrófánk receptünket!

Tetszenek az ötleteink, de nincs ideje a nagybevásárlásra? Spóroljon időt az Online Prímával – se sorban állás, se cipekedés, csak a megrenelt áru, ajtóig szállítva. Budapesten már 399 forinttól!

 

Príma. Közel van hozzám, közel áll hozzám.

 

2018 © CBA-üzletlánc - All rights reserved - Minden jog fenntartva