Oldalunkon cookie-kat használunk a jobb teljesítmény és testreszabott tartalom érdekében.
Kosár tartalma:
? termék ? Ft értékben
Üdv ?! | Fiókom | Kijelentkezés
Három meglepő krumpliétel, ami édesburgonyából is elkészíthető
2019-02-22
Többször említettük már, hogy ahogyan sokan mások, a Príma Konyha szakácsai közül is egyre többen teszik le a voksukat a reform ételek és az egészséges életmód mellett – ők ihlették a legújabb bejegyzésünket.

Amellett, hogy büszkék vagyunk rá, hogy egyre több a tudatosan táplálkozó tag a csapatunkban, szeretnénk arra is rámutatni – főleg azok kedvéért, akik számára a „reform konyha” egyet jelent a fura ízű, kimondhatatlan nevű ételekkel –, hogy az egészségtudatos étrend nem kell, hogy a teljes recepttárunk lecserélésével járjon. Sokszor a már jól ismert ételek is tökéletesen passzolnak az „új” étrendünkbe, máskor pedig lehet, hogy már néhány apróság megváltoztatásával is sikerül klasszisokkal megreformálnunk a bevett fogásainkat. Persze kell, hogy legyen bennünk egy kis nyitottság és kísérletező kedv, de az első néhány pozitív csalódás után mindenki egyre bátrabban nyúl az új ízekhez. És lássuk be: reformkonyha ide vagy oda, a változatos értend mindenkinek a javára válik.

Mivel a magyar konyha egyik legalapvetőbb alapanyaga a krumpli (gondoljunk csak bele, hány egyéb olyan alapanyaggal büszkélkedhetünk, amelyet előételként, levesként, főételként és desszertként egyaránt elkészíthetünk?), ezért ezt hívtuk segítségül a bemutatónkhoz: hoztunk néhány „akkor és most” gyorsan elkészíthető krumpliétel-párt, amelyek krumpliból és édesburgonyából egyaránt elkészíthetők, ráadásul ésszerű mértékben bármelyik verzió beleilleszthető akár az új étrendünkbe is.

Nem fogunk hazudni: a két étel nem lesz ugyanolyan, de mindkét verzió után megnyaljuk majd mind a tíz ujjunkat.

1. Burgonyakrémleves

Édesburgonya krémleves

Egy hűvösebb nap végén, vagy egy kiadós kirándulás után nincs is jobb, mint egy fűszeres, meleg krémlevessel átmelegedni. Hamar elkészül, ráadásul a maradékot másnap befőttesüvegekbe szedve akár ebédre is elvihetjük.

Hozzávalók

A krumplis változathoz:

Az édesburgonyás verzióhoz:

20 dkg krumpli

20 dkg édesburgonya

2 dl főzőtejszín

2 dl rizstejszín

5 dl víz

5 dl víz

2 ek napraforgó olaj

2 ek kókusz olaj

babérlevél, , bors

szerecsendió, gyömbér,

4 vékony szelet bacon

2 marék tökmag

 

Elkészítés

Krumplis változat:

Édesburgonyás verzió:

1. A meghámozott, felkockázott krumplit megpirítjuk az olajon.

1. A meghámozott, felkockázott édesburgonyát megpirítjuk az olajon.

2. Amikor a krumplink megpuhult, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és rádobjuk a babérleveleket, majd felöntjük a vízzel; 20 perc alatt puhára főzzük.

2. Amikor az édesburgonyánk megpuhult, ízlés szerint megszórjuk sóval, gyömbérrel és szerecsendióval, majd felöntjük a vízzel; 10-15 perc alatt puhára főzzük.

3. Míg a krumpli megfő, felcsíkozzuk vagy felkockázzuk a baconszeleteket, és egy evőkanál olajon megpirítjuk. Ha kész, tálalásig félretesszük.

3. Míg az édesburgonya megfő, a tökmagot egy felhevített serpenyőben megpirítjuk. Ha kész, tálalásig félretesszük.

4. Amikor a krumplink megpuhult, kivesszük a vízből a babérleveleket, majd botturmixszal krémesítjük a levesünket.

4. Amikor az édesburgonyánk megpuhult, botturmixszal krémesítjük a levesünket.

5. A krémesre turmixszolt krumplit felöntjük a tejszínnel, a levesünket összeforraljuk.

5. A krémesre turmixszolt édesburgonyát felöntjük a rizstejszínnel, a levesünket összeforraljuk.

6. Tálaláskor a tányérba szedett leveseket a pirított baconnel díszítjük.

6. Tálaláskor a tányérba szedett leveseket a pirított tökmaggal díszítjük.

 

2. Tepsis burgonya

Tepsis burgonya zöldségekkel, citrommal és csirekszárnnyal

Ezt az ételpárt leginkább a dolgos hétköznapokra ajánljuk, amikor munka után kell elmenni bevásárolni, vagy épp egy baráti találkozó miatt nincs időnk és energiánk este még egy komoly főzőcskézésre is. Pillanatok alatt összedobható, és szinte elkészíti önmagát a sütőben.

Hozzávalók

A krumplis változathoz:

Az édesburgonyás verzióhoz:

10 dkg krumpli

20 dkg édesburgonya

10 dkg sárgarépa

10 dkg sütőtök

10 dkg vöröshagyma

10 dkg vöröshagyma

10 dkg zeller

10 dkg koktélparadicsom

10 dkg karalábé

2 gerezd fokhagyma

4 db csirkeszárny

2 db kacsacomb

1 kispohár tejföl

2 dl kókusztejszín

, bors

, kakukkfű, rozmaring

napraforgóolaj

olívaolaj

 

Elkészítés

Krumplis változat:

Édesburgonyás verzió:

1. A meghámozott, feldarabolt zöldségeket egy tepsibe halmozzuk, elegyengetjük, sózzuk, borsozzuk.

1. A meghámozott, feldarabolt zöldségeket egy tepsibe halmozzuk, elegyengetjük, megsózzuk, mellé dobjuk a kakukkfű és rozmaring ágakat.

2. A csirkecombokat szintén megsózzuk, majd a zöldségek tetejére helyezzük.

2. A kacsacombokat elősütjük. A bőrt beirdaljuk, egy felmelegített serpenyőben, kevés olajon mindkét oldalt megkapatjuk, majd lefedve, közepes lángon fél óra alatt puhára pároljuk.

3. Az egészet alufóliával lefedjük, majd 180 fokos sütőben 40 perc alatt puhára főzzük.

3. Az elősütött kacsacombokat a zöldségágyra tesszük, a tepsit alufóliával lefedjük, majd 180 fokos sütőben 20 perc alatt puhára főzzük.

4. Amíg a csirke párolódik, a tejfölt sóval, borssal kikeverjük.

4. Amíg a lényeg a tepsiben sül, a kókusztejszínt elkeverjük kevés sóval, rozmaringgal és pépesre nyomott fokhagymával. A szószt mártogatósnak tálaláskor kis tálakban a tányérok mellé helyezzük. 

5. Amikor a csirkecombok csontig megpuhultak, eltávolítjuk a fóliát, a mixünket a sós-borsos tejföllel meglocsoljuk és további 20 perc alatt aranybarnára sütjük.

5. Amikor a kacsacombok csontig átsültek, eltávolítjuk a fóliát, és a mixünket további 20 perc alatt aranybarnára sütjük.

 

3. Röszti-muffin

Röszti-muffin, metélőhagymával megszórva

A röszti-muffin elsőre már önmagában is újításnak hangozhat, pedig valójában nem más, mint amit a neve takar: muffinformákban kisütött, klasszikus röszti. Édesburgonyából persze egy kicsit kevésbé klasszikus, de legalább olyan finom. Leginkább tízóraira vagy uzsonnára ajánljuk, de nem ördögtől való az sem, ha egy szaftos sülthús mellé köretként tálaljuk ebédre.

Hozzávalók

A krumplis változathoz:

Az édesburgonyás verzióhoz:

30 dkg krumpli

40 dkg édesburgonya

10 dkg reszelt sajt

4 gerezd fokhagyma

2 ek liszt

2 ek liszt

1 db tojás

1 db tojás

, szerecsendió

, bors

kevés vaj

kevés kókusz olaj

 

Elkészítés

Krumplis változat:

Édesburgonyás verzió:

1. A meghámozott krumplit a reszelő nagyobbik lyukán lereszeljük. Megsózzuk és állni hagyjuk.

1. A meghámozott édesburgonyát a reszelő nagyobbik lyukán lereszeljük. Megsózzuk és állni hagyjuk.

2. 15-20 perc után a lereszelt krumplit kicsavarjuk, összekeverjük a sajttal, tojással, liszttel, szerecsendióval.

2. 15-20 perc után a lereszelt édesburgonyát kicsavarjuk, összekeverjük a tojással, az összenyomkodott fokhagymával, a liszttel és a borssal.

3. A muffinformáinkat vékonyan kikenjük vajjal, majd előmelegített sütőben, 200 fokon, 40 perc alatt készre sütjük a muffinjainkat.

3. A muffinformáinkat vékonyan kikenjük vajjal, majd előmelegített sütőben, 200 fokon, 30 perc alatt készre sütjük a muffinjainkat.

 

+1 Sült krumpli

Sült édesburonya szalma

És persze az örök klasszikus, a gyerekmenük sztárja, az I pontja. Ha a hamburger Scherlock, ő Wattson; ha a bécsi szelet a kérdés, ez a köret a válasz; ha a ketchup Tom, ezek a roppanó aranyrudak testesítik meg Jerryt. Igen, a sültkrumpli is elkészíthető édesburgonyából – de még mennyire!

Hozzávalók

A krumplis változathoz:

Az édesburgonyás verzióhoz:

20 dkg krumpli

20 dkg édesburgonya

napraforgó olaj

kókusz olaj

 

Elkészítés

Krumplis változat:

Édesburgonyás verzió:

1. A meghámozott, hasábokra vágott krumplit forró olajban 20-30 perc alatt aranyszínűre és ropogósra sütjük.

1. A meghámozott, hasábokra vágott édesburgonyát forró olajban 15-20 perc alatt aranyszínűre és ropogósra sütjük.

2. Az olajból kivett krumplit még forrón jól megsózzuk.

2. Az olajból kivett édesburgonyát még forrón jól megsózzuk.

3. A teljes ízélményért tálalhatjuk reszeltsajttal; majonézbe és ketchupba mártogatva fogyasztjuk.

3. A teljes ízélményért kapros kókusztejszínbe vagy ajvárba mártogatva fogyasztjuk.

 

Reméljük receptjeinkkel sikerült egy kicsit kedvet csinálnunk mindenkinek az új ízek kipróbálására, ám gondoltunk azokra is, akik az édesburgonyát egyelőre túl soknak tartják és maradnának a „régi” krumpli mellett; őket Instagram csatornánkon várjuk néhány további ínycsiklandórecepttel.

Tetszenek az ötleteink, de nincs ideje a nagybevásárlásra? Spóroljon időt az Online Prímával – se sorban állás, se cipekedés, csak a megrendelt áru, ajtóig szállítva!

Príma. Közel van hozzám, közel áll hozzám.

2018 © CBA-üzletlánc - All rights reserved - Minden jog fenntartva