Oldalunkon cookie-kat használunk a jobb teljesítmény és testreszabott tartalom érdekében.
Kosár tartalma:
? termék ? Ft értékben
Üdv ?! | Fiókom | Kijelentkezés
Zöldségek a kifutón!
2019-04-05
Amint megjelenik egy-egy idényzöldség az üzleteinkben vagy az Online Prímán, a Príma Konyhában azonnal beindul a sürgés-forgás, hogy a legfinomabb fogásokat készítsük el a friss alapanyagokból.

Egészen régen, még déd- és nagyanyáink idejében nem volt kérdés, hogy milyen zöldség kerül az asztalra. Olyan, ami a kertben megterem. A városi lét elterjedésével előtérbe léptek a piacok, majd a szuper- és hipermarketek megjelenésével jelentőségét veszítette az idényzöldség, hiszen a mirelit pultban egész évben megtaláljuk a kedvenc vitaminbombáinkat. Az idényzöldségeknek leáldozott. Vagy mégsem?

A friss zöldségnek rengeteg előnye van fagyasztott és feldolgozott társaival szemben. Először is, még a legmodernebb eljárások sem tudják megőrizni a ropogós zöldborsóban a napfény ízét, a sóskalevelek hangos harsogását vagy a zöldbabban a levegő illatát. Másodszor pedig – és talán ezt illett volna elsőként említeni – minél több idő telik el a termések leszüretelése és elfogyasztása között, annál jobban csökkennek azok beltartalmi értékei. Persze a fagyasztás, a konzerválás lassítja a folyamatot, de mégis csak telik az idő.

Ez nem jelenti ugyan azt, hogy most dobjunk ki minden mirelit zöldséget (sőt, télen aligha találunk jobb vitaminforrást ezeknél), de amikor tehetjük, fogyasszunk idényzöldségeket! Hamarosan érik a zöldbab, megjelennek a levélzöldségek, és nem sokára az újkrumpli is az étlapra kerülhet. Ha kilépünk a szokásos főzelék-saláta-reggeli zöldség szenthármasból, igai csodákat rittyenthetünk azasztalra. A következő három recepttel ehhez adunk most kapaszkodót.

 

Nizzai saláta

Hozzávalók

A salátához:

Az öntethez:

Elkészítés

  1. A burgonyákat 20 perc alatt héjában puhára főzzük. A zöldbabot 5 percre forrásban lévő vízbe dobjuk, amelybe előzőleg belekevertük a citromlevet. A tojásokat szintén keményre főzzük, nagyjából 10 perc alatt.
  2. A szívsalátát feldaraboljuk, a paradicsomokat negyedeljük, az olívabogyókat megfelezzük. A nyers zöldségeket összekeverjük – ez lesz a salátaalapunk.
  3. Az öntethez összekeverjük a hozzávalókat.
  4. A tálakba szedett salátaalapok közepére ráhalmozzuk a tonhalat, körbe rakjuk a felkockázott burgonyákkal, a ceruzababbal, a feldarabolt tojásokkal, majd meglocsoljuk az öntetünkkel.

 

Sóskás párna

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A hagymát kockázzuk, a sóskát aprítsuk és morzsoljuk el a kaprot. Az egészet keverjük össze egy tálban a tojásokkal, sózzuk, borsozzuk.
  2. Egy belisztezett deszkán nyújtsuk vékonyra a leveles tésztát, majd vágjuk 4-5 centi széles sávokra, keresztbe felezzük meg.
  3. A tésztacsíkok végére halmozzuk a tölteléket, feltekerjük őket és a széleit lelapogatjuk, hogy helyes kis párnákat kapjunk belőlük.
  4. A párnácskáinkat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, a tetejüket finoman bevágjuk, hogy sülés közben a gőz tudjon távozni, majd előmelegített sütőben 20 perc alatt aranybarnára sütjük.

 

Egyszerű rizottó sült retekkel

Hozzávalók

A sült retekhez:

A rizottóhoz:

Elkészítés

  1. A retket négybe vágjuk, de úgy, hogy a zöldjét rajta hagyjuk.
  2. Egy wok serpenyőben felhevítjük az olajat, rádobjuk a retket. Azonnal fűszerezzük, meglocsoljuk a balzsamecettel, jól összekeverjük és közepes lángon, lefedve 20 percig pároljuk.
  3. A rizst vékony olívaolajon megfuttatjuk. Amikor megpirult, sózzuk, bőségesen borsozzuk, rászórunk egy evőkanálnyi reszelt parmezánt, és ráöntjük a fehérbort.
  4. Amikor a rizsünk beszívta a bort (folyamatos kevergetés mellett), jöhet egy újabb kanál parmezán, és egy deci víz. További folyamatos kevergetés mellett az előző műveletet addig folytatjuk, amíg a parmezánunk el nem fogy és a rizsünk meg nem fő. A végeredmény egy szaftos-ragadós rizottó kell legyen.
  5. Ha jól csináltuk, a retek is éppen kész lett. Vegyük le róla a fedőt, állítsuk maximumra a hőfokot és néhány perc alatt pirítsuk ropogósra!
  6. Még melegen, vagy akár forrón tálaljuk: egy kisebb adag rizottóra ráhalmozunk néhány sült retket, és parmezán forgácsokkal díszítjük. 

 

Tanulság? Adjunk teret az idényzöldségeknek! Még csak gondos kutatómunkára sincs szükségünk, hogy vajon mi mikor terem; elég, ha figyeljük az Online Príma frisszöldség-kínálatát. Amikor megjelenik valami újdonság, arról rendszerint tudhatjuk, hogy egyenesen a termelőktől jön – és amikor a legolcsóbb, akkor van igazán szezonja.

Na habozzon! Próbálja ki az Online Prímát még ma, és rakja tele vitaminokkal a hétvégi ebédlőasztalt!

2018 © CBA-üzletlánc - All rights reserved - Minden jog fenntartva