Oldalunkon cookie-kat használunk a jobb teljesítmény és testreszabott tartalom érdekében.
Kosár tartalma:
? termék ? Ft értékben
Üdv ?! | Fiókom | Kijelentkezés
Eperszezon
2019-05-15
Itt az eperszezon, mi pedig marokszám faljuk az epret. Elnézve egymás finomabbnál finomabb fogásait úgy döntöttünk, összegyűjtjük néhány kedvenc epres receptünket.

Valami régi: eperlekváros piskótatekercs

„Még a nagymamám tanított meg piskótatekercset készíteni. Sokak szerint lejárt lemez, de én imádom, ez volt az első sütemény, amit megtanultam elkészíteni. Az egyszerűsége máig lenyűgöz.” Petra ezzel a kísérő szöveggel nevezte nagymamája klasszikus, epres piskótatekercsét az eperválogatásunkba. Szeretjük a modern ízeket, de a nagymama receptjének azért mi sem tudtunk ellenállni.

Hozzávalók

A piskótához

A töltelékhez

Elkészítés

  1. A könnyed puhaság titka a vizes piskóta, úgyhogy azt készítünk. A cukrot a tojássárgájával és a csipet sóval habosra keverjük, majd fokozatosan hozzáadagoljuk a vizet, lisztet, sütőport. Amikor ezzel kész vagyunk, a tojásfehérjét kemény habbá verjük, beleforgatjuk a lisztes keverékbe (vigyázzunk, hogy ne törjön össze nagyon a hab!). Az így kapott tésztát egy nagy méretű, kivajazott, kilisztezett tepsibe öntjük, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt készre sütjük.
  2. Hogy a piskóta feltekerhető maradjon, fontos, hogy amint megsült, fordítsuk egy benedvesített konyharuhára és azonnal tekerjük is fel – konyharuhástól!
  3. Amíg a piskóta hűl, elkészítjük a tölteléket. Használhatunk lekvárt is, de szezonban a nagymamám mindig friss eperből készítette. A hozzávalókat egy közepes lábosba rakjuk, alágyújtunk, és figyelve, hogy le ne égjen, addig főzzük az epret, amíg el nem éri a kívánt állagot. Mi egy kicsit darabosabban szeretjük, de teljesen szét is lehet főzni.
  4. Amikor a lekvár elkészült, még melegen, töltsük meg vele a piskóta lapunkat: tekerjük le, osszuk el rajta a lekvárt, majd tekerjük fel ismét! Kínáló tálra helyezve szórjunk porcukrot a tetejét, majd tegyük hűvös helyre. Ha meg bírjuk állni, hagyjunk neki egy kis időt, hogy a piskóta beszívhassa a lekvárt, de mivel melegen töltöttük, így frissen is nagyon finom lesz.

 

Valami új: epres spenótsaláta

Az epres spenótsalátát Péter ajánlotta a figyelmünkbe. „Én mindent kipróbálok. Ha nincs konkrét elképzelésem a vacsoráról, csak kinyitom a hűtőt és előveszek néhány alapanyagot, amik szerintem passzolhatnak. Nem mindig sikerül, ez igaz, de ez a saláta párját ritkítja. Meg kell kóstolnotok.” Megkóstoltuk. Lenyűgözött. Annyira, hogy meg is osztjuk a receptet.

Hozzávalók (személyenként)

Elkészítés

  1. A diót egy zacskóba téve kétszer hozzácsapjuk a konyhapulthoz. Többször nem kell, ne legyen túl apró, de kezdjen el megtörni!
  2. A megmosott és kissé lecsepegtetett spenótleveleket darabokra tépkedjük, összekeverjük az ízlés szerint felszeletelt vagy feldarabolt eperrel, és rámorzsoljuk a sajtot.
  3. A salátánkat meglocsoljuk az olajjal és a balzsamecettel, majd jól összekeverjük.
  4. Végül megszórjuk a dióval, és belakmározunk belőle vacsorára.
  5. Ha valaki tartalmasabban szereti, fűszeres olívaolajjal megkent bruschettával érdemes még feldobni.

 

Valami meglepő: eperbor

A rövid kis válogatásunk utolsó eleménél meglepő módon a választásunk nem egy receptre esett. Hallottatok már az eperborról? – kérdezte Zsófi, amikor a kedvenc epres fogásainkról beszélgettünk. – Nagyon hasonlóan készül, mint a hagyományos szőlőbor, csak épp eperből. Házilag is meg lehet próbálkozni vele, apukám egyszer készített is egy kisebb hordóval, de speciális felszerelés kell hozzá. Viszont a gasztrofesztiválokon egyre népszerűbb. Ha láttok, mindenképpen kóstoljátok meg!

Az utóbbi években a borkultúra fejlődésével valóban egyre népszerűbbé válnak hazánkban is a különböző gyümölcsborok: a meggy-, a málna- és a szederbor mellé újabban csatlakozott a füge- és az eperbor is a toplista élén. Bár elsőre azt gondolnánk, hogy bizonyára csak nevében bor az eperbor, valójában tényleg egy, a szőlőborhoz nagyon hasonló eljárással készülő, édesen epres nedűről van szó, amely, ha jól készítik, a hagyományos borok kedvelőit ugyanúgy magával ragadhatja, mint azokat, akik nincsenek oda a szőlőből készült verzióért.

Ha mégis inkább a szőlőborok mellett döntenénk, érdemes ellátogatni a Príma Borkalandok weboldalra, ahol számtalan érdekesség mellett olvashatunk a kiemelkedő magyarországi borrégiókról, bepillantást nyerhetünk a szőlőtermesztés és borkészítés legizgalmasabb pillanataiba, sőt, megismerkedhetünk a hónap borászával is – akinek kedvezményes áron beszerezhető tételeivel akár még nyerhetünk is.

 

Szívesen elkészítené a receptjeinket? Rendelje házhoz az alapanyagokat! Spóroljon időt az Online Prímával – se sorban állás, se cipekedés, csak a megrendelt áru, ajtóig szállítva!

 

Príma. Közel van hozzám, közel áll hozzám.

2018 © CBA-üzletlánc - All rights reserved - Minden jog fenntartva