Oldalunkon cookie-kat használunk a jobb teljesítmény és testreszabott tartalom érdekében.
Kosár tartalma:
? termék ? Ft értékben
Üdv ?! | Fiókom | Kijelentkezés
Pizza, az olasz csoda
2017-07-17
Az Olaszországból útjára indult étel ma már mindenki hétköznapjainak része. Néha csak egy szeletet eszünk az utcán, néha rendelünk, néha étteremben esszük, van, hogy mirelitként vásároljuk meg és persze rengetegen készítik el otthon saját kezűleg. De mi a pizza történelme?

A pizza már a történelem korai időszakában is igazi klasszikus volt, korát jól mutatja, hogy első említése a 10-ik századra vezethető vissza, egy Közép-Olaszországban található városból, Gaetából.

A mai, általunk ismert pizza őse Nápolyban született a 18-ik században vagy a 19. század elején. Már 1830-ban árusították az utcán, akkoriban még fokhagymást, sót, sajtot és bazsalikomot tettek rá – az máig nem ismert, hogy mikor kezdtek el paradicsomot is rátenni. A nápolyi pizza 2009-ben védetté vált az Európai Unióban.

A pizza történelmének másik fontos állomása már az USA-hoz köthető, mikor is a 19. század végén az olasz bevándorlókkal együtt megérkezett az ikonikus étel is. Az ország első pizzériája 1905-ben nyílt meg Lombardi's néven, a 2-ik világháború után pedig a pizza valósággal berobbant a kereskedelemben.

Nézzünk egy egyszerű pizzatészta receptet!

Hozzávalók

  • 500 gramm finomliszt (kaphatók már speciális pizzatésztához való lisztek is, ezeket is választhatjuk)
  • Fél evőkanál só
  • Kis cukor
  • 2 evőkanál olívaolaj (használhatunk normál olajat is, de ha igazi olasz ízre vágyunk, válasszuk az extra szűz olívaolajat)
  • 3 dl víz
  • 1 tasak élesztő

Elkészítés

  1. A langyos vízbe tegyük bele az élesztőt és a cukrot, majd terítsük le egy konyharuhával és hagyjuk állni.
  2. Miután az élesztő elvégezte a dolgát, keverjük össze a liszttel, sóval és olajjal. Kezdetben lehetőleg fém kanállal vagy villával keverjük össze a hozzávalókat, majd mikor már összeállt, fogjunk neki kézzel.
  3. A tésztát takarjuk le egy konyharuhával, lisztezzük meg és hagyjuk állni.
  4. Miután a duplájára növekedett a tészta, már egyszerű dolgunk van: nyújtsuk ki körülbelül fél centiméter vastagra, majd jöhet is rá minden jó!
  5. A sütőt melegítsük elő 300 Celsius-fokra. Sütésnél figyeljünk, hogy a pizzatészta gyorsan megsül, a hozzávalók pedig gyorsan megéghetnek, így mindenképpen sűrűn ellenőrizzük az olasz csoda állapotát.

Mi kerüljön rá?

A pizza egyik nagyszerűsége abban rejlik, hogy valójában már-már bármi kerülhet rá. Ha a család tagjai vagy a vendégek másra vágynak, akkor egyszerű módon oszthatjuk több részre a pizzatésztát – vagy persze gyúrhatunk többet – és jöhet a hozzávalók különleges keveréke. Kukorica, bab, sonka, bacon, szalámi, mozarella, trappista, kecskesajt, tojás, paprika, paradicsom, chilli… A lehetőségek valóban végeláthatatlanok.

Ha csapnánk egy pizzapartit a családnak vagy a családoknak, rendeljük meg az összes hozzávalót interneten, házhozszállítással a Príma Online-on! A hosszú bevásárlás helyett pedig még időben elkezdhetjük előkészíteni a tésztákat, amint pedig megjön a futár, jöhet is a gondolkodás, hogy mi mihez passzol a leginkább! Időspórolás, okosan… és finoman!

Nincs kedved sütögetni?

Semmi probléma! Szerencsére a 21-ik században már nem is kell. A CBA ínycsiklandozó saját márkás, több ízben is elérhető pizzáival is jól lakhatsz, ráadásul mindenki megtalálhatja a saját ízlésének megfelelőt, vagyis így is jöhet a pizzaparti! Az online rendelés és házhozszállítás természetesen itt is okos megoldás, főleg, ha egy egész vendégséget akarsz ellátni pizzával, de az üzletkeresővel azt is megnézheted, hogy hol van a legközelebbi bolt, ahol megvásárolhatod a hőn áhított az olasz csodát!

2018 © CBA-üzletlánc - All rights reserved - Minden jog fenntartva