Kosár tartalma:
? termék ? Ft értékben
Üdv ?! | Fiókom | Kijelentkezés
Zsírszegény vadételek
2016-11-16 00:00:00
Köztudott, hogy a vadhús az egyik legegészségesebb húsfajta. Emellett rendkívül ízletes, zsírban szegény, magas tápértékű fehérjéket, értékes vitaminokat és ásványi sókat tartalmaz. Nem csoda, ha az őszi menü elmaradhatatlan része. A vadhúsok minőségét meghatározza az állat kora, neme, tápláltsága és elejtésének a körülményei. Mivel szárazabb, rostosabb, ezért különleges gondossággal kell előkészíteni.

VADDISZNÓ

A fiatalabb példányok húsa gyengébb, ezért alkalmas frissensültnek. Az öregebb állatok húsát viszont érdemes bepácolni. A legjobb választás a markánsan fűszeres, vörösboros páclé.

A vaddisznó legfinomabb részei: a szűzpecsenye, a karaj és a comb. Érdemes olyan ételt készíteni belőlük, ahol ezek egészben kerülnek felhasználásra. A lapockából, az oldalasból és a csülökből inkább apró húsos ételek készíthetőek.

Mivel az állat húsa izmos, kemény, ezért főzési ideje 3–4 óra is lehet.

 

SZARVAS

Húsa ilyenkor, no-vember–decemberben a legízletesebb. A gerinc, karaj, comb, vesepecsenye inkább sütést, a lapocka, csülök főzést igényel. Ám a többi vadhúshoz hasonlóan érdemes előtte bepácolni, hiszen rostos, kemény és erősen érződik rajta a „vadíz”.

 

ŐZ

Húsa puhább, mint a szarvasé, ennek ellenére érdemes négy–öt napig páclében érlelni. Combját például tejfölös vadmártásban párolva tálalhatjuk, gerincét szalonnával tűzdelve, lapockáját pörköltnek elkészítve.

 

FÁCÁN

Rendkívül ízletes, csak az idősebb madarak húsát ajánlott egy–két napig érlelni. A tenyésztett fácánét viszont nem kell, mert könnyen megromolhat. Érdemes megjegyezni, hogy a tyúk húsa mindig finomabb, mint a kakasé. Fehérjében ugyan gazdag, de nem túl zsíros, ezért kalóriaszegény fogásnak számít.

A fácán tölthető egészben, a szárnya és a combja sütve, pirítva is igazi ínyenc fogás, s ugyancsak készülhet belőle leves, ragu vagy pástétom.

 

VADKACSA

A vadkacsa húsa száraz és sötét színű, felhasználás előtt szintén pácolni kell. Ha sült készül belőle, érdemes szalonnával tűzdelni, hogy a hús ne száradjon ki túlságosan. Mártással is kínálható.

 

Vörösboros páclé

 

Hozzávalók:

3 közepes sárgarépa

3 gyökér

1 közepes zellergumó

1 vöröshagyma

7 dl vörösbor

10 szem feketebors

1 babérlevél

 

A sárgarépákat, gyökeret, zellergumót, vöröshagymát megtisztítjuk, felkarikázzuk. A vörösbort ráöntjük, majd a feketeborsot és babérlevelet is beledobjuk. Felfőzzük, s amikor a zöldség megpuhul, levesszük a tűzről. Ha teljesen kihűlt, a vadhúsra öntjük, hogy azt teljesen ellepje. Legalább három napig pácoljuk a húst, amelyet közben időnként forgatni kell.

2018 © CBA-üzletlánc - All rights reserved - Minden jog fenntartva