Kosár tartalma:
? termék ? Ft értékben
Üdv ?! | Fiókom | Kijelentkezés
A karácsonyi ünnep tradicionális étele, a hal
2016-12-29 00:00:00
A hal az ünnepek, a karácsonyi asztal elmaradhatatlan szereplője. Magyarország éves halfogyasztásának 40%-a ebben az időszakban realizálódik, hiszen sokan csak egy évben egyszer, ekkor fogyasztanak halat. Pedig nem volt ez mindig így, a régi időkben a hal fontos szerepet töltött be az emberek étkezésében.

A kutatások egyre több bizonyítékot találnak arra, hogy a hal ősidőktől fogva fontos tápláléka volt az embernek, számtalan eszköz, régészeti lelet bizonyítja, hogy már a kőkorszak embere is sokféle eszközt és módszert alkalmazott, hogy halat foghasson magának. Sőt, Magyarország egykor „nagyhatalom” volt a halfogyasztásban, a hal a mainál sokkal nagyobb szerepet játszott a nép élelmezésében. Ez sajnos a múlt században megváltozott, azóta haltermelésünk és halfogyasztásunk elmarad a korábbiaktól.

De miért pont karácsonykor eszünk halat? A karácsonyi halevés magyarázata részint a keresztény gyökerekre, böjti szokásokra, részint a néphagyományokra vezethető vissza. A hívők karácsonyi asztaláról a legtöbb helyen nem hiányozhat a hal. Ennek egyik magyarázata, hogy amikor Jézus az apostolokat az emberek halászaivá tette, a hal egyúttal a megtért és megkeresztelt ember szimbóluma is lett. A halmotívum a kereszt mellett az egyik legfontosabb jelentésű szimbólum. A néphit szerint pedig a gyors mozgású hal az új esztendőben hasonló haladásra serkenti az ünnepi asztalt körülülő családot, és a halpikkelyek bőséget ígérnek a ház népének a következő esztendőre.

A karácsonyi halevés szokása egyébként szinte valamennyi európai országban elterjedt. Oroszországban lazaccal és kaviárral töltött palacsinta van az ünnepi asztalon, a németeknél kétszersülten tálalt kaviár, a svédeknél pedig a lutfisk (tradicionális északi halétel) nem hiányozhat az ünnepi menüből, míg nálunk és a lengyeleknél a karácsony elmaradhatatlan fogása a halból készült leves.

2018 © CBA-üzletlánc - All rights reserved - Minden jog fenntartva