Kosár tartalma:
? termék ? Ft értékben
Üdv ?! | Fiókom | Kijelentkezés
Online vásárolsz? Így válassz erős jelszót!
2017-10-18 16:08:06
Olyan egyszerű az otthon kényelméből hazarendelni a bevásárlást! Csak bejelentkezünk, kiválasztjuk a termékeket és már hozza is a futár, amikor mi szeretnénk! Ám ha regisztrációnk során nem adunk meg elég erős jelszót, könnyen visszaélhetnek az adatainkkal – vagy akár a bankkártyánk egyenlegével! De hogyan tehetjük nehezebbé jelszavunk feltörését? Megmutatjuk!

Ne legyen túl egyértelmű!

A jelszo, password, querty, 123456 jelszavakkal próbálkoznak először a hekkerek, ezeket semmiképp ne használjuk! Igen, tudjuk, nagyon könnyű megjegyezni őket és kisebb eséllyel zárjuk ki magunkat a fiókunkból, de másokat is ugyanolyan könnyen bejuttathatunk velük.

A magánszféra tabu

Válasszuk szét a jelszavunkat és a magánszféránkat! Tehát, a gyerekeink, házastársunk, háziállatunk, munkatársaink, kedvenc hírességeink neve nem jó alapanyag egy erős biztonsági kulcshoz – ahogyan a születési dátumok sem. Ezek az adatok mind-mind hozzánk köthetők és valljuk be, nem igazán szoktuk őket titokban tartani, sőt, nem is nagyon lehet…

Ahány fiók, annyi jelszó

Sokan elkövetik az a hibát, hogy az egyszerűség jegyében, még ha erős jelszót találnak is ki, több felületen használják azt. Ilyet soha ne tegyünk, mert egyetlen jelszó feltörésével akár az összes regisztrált fiókunkhoz hozzáférhetnek! Nem kell mindenhová teljesen különböző kulcsot megadnunk: elég, ha egyetlen, számunkra könnyen megjegyezhető betűsorban lecserélünk két-három karaktert.

Ne tároljunk jelszavakat hozzáférhető helyen!

A cetlire írt, monitorra felragasztott jelszó az egyik leggyakoribb és egyben legrosszabb megoldás. Felejtsük el ezt a módszert, ahogyan a számítógépen rögzített szöveges fájlokat is – el sem hinnénk, milyen könnyen hozzáférhetők egy gyakorlott hekker számára! Ha nem tudjuk jelszavainkat észben tartani, válasszunk hozzájuk olyan szoftvert, melyen az adatok titkosíthatók.

Jó, de akkor hogyan válasszunk igazán erős jelszót?

Amikor regisztrálni szerettünk volna egy oldalra, a választott jelszó beírása után valószínűleg többször is találkoztunk már az alábbi hibaüzenettel: „A jelszónak tartalmaznia kell kis- és nagybetűket, valamint számokat is.” Erre az egyik legegyszerűbb, mégis leghatásosabb trükk, ha egy szó néhány betűjét számokra cseréljük. Például, „A” helyett használjunk „4”-et, „E” helyett pedig „3”-at. Legalább 8-10 karakteres biztonsági kulccsal dolgozzunk – ennél rövidebbet kevés rendszer engedélyez.

Ha viszont kizárólag számokat használhatunk – mondjuk PIN kódnál – akkor sem kell kétségbe esnünk a megjegyzését illetően. Próbáljuk egy mondathoz kötni a számsort – minél viccesebb és rövidebb, annál jobb! Például: „Csütörtökön az egyik barátom hat gömb fagyit kért, de csak hármat evett meg.” A csütörtök a hét negyedik napja, a hat gömb fagyi fele pedig három, tehát a kód 4163.

Ha ez túl bonyolult számunkra, akkor gondolatban kössünk szavakhoz a számjegyeket. Néhány példa erre: 1 = pálcika, 2 = hattyú, 3 = villa, 4 = szék, 8 = hóember.

Ezeket a szabályokat betartva majdnem biztosak lehetünk benne, hogy jelszavunk nem kerül rossz kezekbe. Így kényelmesen intézhetjük otthonról a bevásárlást az Online Príma oldalán, anélkül, hogy visszaélnének adatainkkal.

2018 © CBA-üzletlánc - All rights reserved - Minden jog fenntartva