Oldalunkon cookie-kat használunk a jobb teljesítmény és testreszabott tartalom érdekében.
Kosár tartalma:
? termék ? Ft értékben
Üdv ?! | Fiókom | Kijelentkezés
Így hasznosítsd a tökfaragás maradékait
2017-10-25
Egyre nagyobb teret hódít kis hazánkban is a tökfaragás hagyománya. A rémisztő, vicces, vagy különleges töklámpások elkészítése mellett azonban arra is gondoljunk, mire használhatjuk fel a kivájt maradékokat! Elvégre az ősz legnépszerűbb zöldsége telis-tele van A-vitaminnal és aminosavval, úgyhogy tényleg ne hagyjuk kárba veszni! Mutatunk három ötletet, milyen finomságok készülhetnek a töklámpások belsejéből.

Krémes sütőtökleves

Hozzávalók

1 kg sütőtök
3 szem burgonya
1 fej hagyma
1 doboz főzőtejszín
1 marék pirított tökmag
pirított kenyér
olívaolaj
tökmagolaj
kéksajt
póréhagyma
szerecsendió
ételízesítő
bors

Ez az édes sütőtökleves kellemesen átmelegít az ősz hideg napjain. Vágjuk kockákra a sütőtök húsát és a burgonyát. Mindkettőt főzzük 20 percig annyi vízben, amennyi épp elfedi (a vízhez adjunk egy kis ételízesítőt). Kockázzuk fel a hagymát és pirítsuk meg kevés olajon. Főzés után adjuk a hagymát a burgonyához és a tökhöz, krémesítsük botmixerrel, majd jöhet a tejszín, és pár perc főzés után már kész is vagyunk. Tálaláskor díszítsük tökmaggal, kéksajt darabokkal, pirított kenyérrel és öntsünk rá egy kis tökmagolajat.

Sütőtökös gnocchi

Hozzávalók

60 dkg sütőtök
1 db tojássárgája
1 csokor petrezselyem
1 marék bazsalikom
20 dkg liszt
10 dkg vaj
parmezán sajt
szerecsendió
zsálya

bors

A kellemesen lágy leves után jöhet egy kiadós gnocchi. A sütőtök húsát vágjuk kisebb darabokra, sütőben süssük meg, majd törjük át krumplinyomóval és hagyjuk kihűlni. Szitáljunk rá lisztet, óvatosan adjuk hozzá a tojássárgáját, az apróra vágott fűszereket, a szerecsendiót, sót, borsot, és gyúrjuk az egészet tésztává. Sodorjunk belőle rudakat (tegyünk alá lisztet, hogy ne tapadjon le), vágjuk kisebb darabokra, majd formázzunk belőlük gnocchi méretű golyókat. Kis adagokban főzzük ki őket forrásban lévő, sós vízben – ha feljöttek a víz tetejére, már szedhetjük is ki őket. Vajazzunk ki egy nagy serpenyőt, szórjuk meg zsályával, szedjük rá a gnocchikat, kicsit forgassuk meg őket és készen is vagyunk. Parmezánnal megszórva lesz igazán finom.

Sütőtökös mousse

Hozzávalók

50 dkg sütőtök
4 dl főzőtejszín
1 kanál zselatin
15 dkg cukor
vanília
fahéj

Ennél könnyebb és édesebb desszerttel nem is zárhatnánk az ebédet! Egyszerűen főzzük puhára a sütőtök húsát, szűrjük le, várjuk meg, amíg kihűl, majd keverjük habosra a cukorral, a vaníliával és a fahéjjal. Dolgozzuk bele a zselatint és a keményre vert tejszínt, öntsük poharakba, majd tegyük be a hűtőbe. Hagyjuk pihenni a hidegben egy éjszakát, hogy sűrű és ellenállhatatlan mousse krémet kapjunk végeredményként.

 

Látod, mennyi különleges finomságot lehet készíteni a tökfaragás maradékaiból? És ez csak három recept a sok közül! Ha kipróbálnád valamelyiket, akkor rendeld meg a hozzávalókat az Online Prímáról – így több időd marad a bonyolultabb töklámpások kifaragására is.

2018 © CBA-üzletlánc - All rights reserved - Minden jog fenntartva