Oldalunkon cookie-kat használunk a jobb teljesítmény és testreszabott tartalom érdekében.
Kosár tartalma:
? termék ? Ft értékben
Üdv ?! | Fiókom | Kijelentkezés
Ilyen a világ farsang idején
2018-02-09
Mint azt már korábban is említettem, rengeteg érdekességet láttam és sok-sok különleges fogást kóstoltam meg eddigi útjaim során. Ezúttal azt mutatom be a Príma vásárlóinak, hogy a világ különböző tájain milyen farsangi szokások is léteznek.

Velence

Ha határon túli farsang, akkor sokaknak valószínűleg az egyik legnépszerűbb olasz város fog eszébe jutni, azon belül is a híres-neves Velencei Karnevál, ahol szebbnél szebb álarcokban gyönyörködhetünk. Hiába ünnepeltem már annyiszor a maszkos felvonulók között, ezt a csodás forgatagot nem tudom megunni. Leginkább „az angyal repülése” ragadott meg engem – ez egy különleges hagyomány, ami egyben az esemény fénypontja, ilyenkor ugyanis egy drótkötélpályán siklik végig egy hölgy, hogy konfettit szórjon az ünneplő tömegre. Természetesen farsangi ételekből – például fánkokból – sincs hiány.

 

 

Rio de Janeiro

A farsangi karneválok legnagyobbikát minden évben a brazil fővárosban rendezik meg. A legelsőt 1840-ben tartották, ám a ma is ismert szamba csak 1914-ben lett a karnevál aláfestő zenéje. Aki szereti a műfajt és a táncot, az biztosan nem fog itt unatkozni: csaknem 200 különböző iskola vonul fel Rio de Janeiroban, hogy megmutassák a közönségnek, mire is képesek, de akár mi magunk is táncra perdülhetünk csillogó, flitteres, tollas ruhánkban – vagy anélkül, ha úgy tartja kedvünk. Az olykor 40 Celsius-fokos hőség és a magas páratartalom ugyan nem sokat segít abban, hogy többször is jóllakjunk, de azért nincs okunk panaszra: trópusi gyümölcsök, friss tengeri hal, rák, füstölt húsok, és még megannyi finom étel vár ránk.

 

 

Nizza

Gyakran az európai Riónak is nevezik a Côte d’Azur karneválját, annak ellenére, hogy a két ünnepély nagyban különbözik egymástól. Nehéz lenne kiválasztanom, melyik farsangi karnevál a kedvencem a világon, de ha mindenképp döntenem kellene, akkor a nizzait mondanám. Hogy miért? Mert akár hisszük, akár nem, ez a legváltozatosabb mind közül: minden évben egy különleges témát találnak ki és e köré építik fel a nagy csinnadrattát. Tavaly egy egészen elképesztő műsorral készültek az Energia Királya jegyében, idén pedig az Űr királya előtt tisztelegnek. Persze a jól megszokott „virágcsata” sem maradhat ki a programból. Ha erre járunk, megkóstolhatunk bármit, mi szem-szájnak ingere, elvégre ez az utolsó nagy ünnepély a nagyböjti időszak előtt.

 

 

De mi a helyzet itthon?

Bizony, nekünk is van egy jól ismert hagyományunk, ami pont a farsangi időszakra esik, bár szerintem a mohácsi busójárás mindannyiunk számára mond valamit. Érdekes módon mutat némi rokonságot a velencei és a riói karnevállal, ám a mohácsi szokásoknak a télbúcsúztatás mellett oltalmazó, termékenységet varázsoló „célja” is van. Idén ez a hagyományt – amikor is a busók kifordított, rövid bundában, maszkokban, kereplővel és buzogánnyal a kezükben elűzik a zord telet - február 8. és 13. között tartják meg. A gyerekek pedig a farsangi időszak utolsó estéjén öltözhetnek szebbnél szebb jelmezekbe.

 

 

 

Ha pedig saját otthonunkba varázsolnánk a farsangi karneválok hangulatát és különleges ízeit, akkor irány az Online Príma, válogassunk kedvenc finomságaink közül és indulhat a mulatság!

 

2018 © CBA-üzletlánc - All rights reserved - Minden jog fenntartva