Príma Challenge Erős Antóniával

A kihívás sorozatban Németh Bálint privát séf készül vendégei számára személyre szabott fogásokkal. A kihívás szigorú szabálya, hogy a szakácsnak minden alapanyagot a Príma kínálatából kell beszereznie. Ebben a részben Erős Antóniával beszélget Bálint arról, milyen ételeket fogyaszt cukorbetegként, vannak-e nehézségei a hétköznapokban, változtak-e étkezési szokásai az idők során.

A RECEPT

Rántott csirkemáj zölborsós burgonyapürével, savanyított hónapos retekkel

Mire lesz szükséged?

  • 600 g csirkemáj
  • 1 liter repce vagy napraforgóolaj (sütéshez)
  • 250 g teljes kiőrlésű zsemlemorzsa
  • 500 g finomliszt
  • 6 db tojás
  • 800 g sárga héjú burgonya
  • 200 g vaj
  • 200 ml habtejszín
  • parajdi só
  • őrölt fekete bors
  • szárított majoranna
  • egész szerecsendió
  • 200 g zsenge fagyasztott zöldborsó
  • ízlés szerint eritrit
  • 1 dl almaecet
  • víz
  • 1 csokor hónapos retek
  • extraszűz olívaolaj
  • csírák (zöldborsó csíra, retekcsíra)

Hogyan készítsd el?

Zöldborsós burgonyapüré

A burgonyát megpucolom, és kockára vágva bő sós vízben puhára főzöm. Leszűröm, burgonyanyomón áttöröm. A borsót átmelegítem kevés olajon egy serpenyőben és kb. 1 dl tejszínnel, csipet sóval, borssal krémesre turmixolom.

A borsópürét hozzáadom a krumplihoz és alacsony lángon összemelegítem folyamatosan keverve. Közben vajat és tetszés szerint habtejszínt adok hozzá. Amikor elértem a kívánt állagot, fűszerezem még sóval, borssal és szerecsendióval.

Rántott máj

A májakat, ha kell, megtisztítom, ha nagyok, felezem. Villával megszurkálom őket és papírtörlőn minél jobban megszárítom. NEM sózom, majd csak sütés után, de borsot teszek rá egy keveset. Teljeskiőrlésű morzsába panírozom duplán: liszt, tojás, prézli és ismét tojás, prézli, hogy ne essen le a panír.

Kb. 160 fokra hevített olajban sütöm óvatosan, mert a benne lévő víz miatt néha “durranhat”. (Nem fedjük le fedővel, mert az is okozhat ilyet.) A sót és a majorannát összekeverem, ezzel ízesítem a végén. Rácson a legjobb egy tepsi felett hagyni hűlni.

Savanyított hónapos retek

A hónapos retket vékonyra szeletelem gyalun vagy késsel. 3:2:1 arányban keverek el vizet, ecetet, eritritet, belehelyezem a retekszeleteket. Tálalásig hűtőben tárolom.

Scroll to Top