Príma Challenge Erős Antóniával
A kihívás sorozatban Németh Bálint privát séf készül vendégei számára személyre szabott fogásokkal. A kihívás szigorú szabálya, hogy a szakácsnak minden alapanyagot a Príma kínálatából kell beszereznie. Ebben a részben Erős Antóniával beszélget Bálint arról, milyen ételeket fogyaszt cukorbetegként, vannak-e nehézségei a hétköznapokban, változtak-e étkezési szokásai az idők során.
A RECEPT
Rántott csirkemáj zölborsós burgonyapürével, savanyított hónapos retekkel
Mire lesz szükséged?
- 600 g csirkemáj
- 1 liter repce vagy napraforgóolaj (sütéshez)
- 250 g teljes kiőrlésű zsemlemorzsa
- 500 g finomliszt
- 6 db tojás
- 800 g sárga héjú burgonya
- 200 g vaj
- 200 ml habtejszín
- parajdi só
- őrölt fekete bors
- szárított majoranna
- egész szerecsendió
- 200 g zsenge fagyasztott zöldborsó
- ízlés szerint eritrit
- 1 dl almaecet
- víz
- 1 csokor hónapos retek
- extraszűz olívaolaj
- csírák (zöldborsó csíra, retekcsíra)
Hogyan készítsd el?
Zöldborsós burgonyapüré
A burgonyát megpucolom, és kockára vágva bő sós vízben puhára főzöm. Leszűröm, burgonyanyomón áttöröm. A borsót átmelegítem kevés olajon egy serpenyőben és kb. 1 dl tejszínnel, csipet sóval, borssal krémesre turmixolom.
A borsópürét hozzáadom a krumplihoz és alacsony lángon összemelegítem folyamatosan keverve. Közben vajat és tetszés szerint habtejszínt adok hozzá. Amikor elértem a kívánt állagot, fűszerezem még sóval, borssal és szerecsendióval.
Rántott máj
A májakat, ha kell, megtisztítom, ha nagyok, felezem. Villával megszurkálom őket és papírtörlőn minél jobban megszárítom. NEM sózom, majd csak sütés után, de borsot teszek rá egy keveset. Teljeskiőrlésű morzsába panírozom duplán: liszt, tojás, prézli és ismét tojás, prézli, hogy ne essen le a panír.
Kb. 160 fokra hevített olajban sütöm óvatosan, mert a benne lévő víz miatt néha “durranhat”. (Nem fedjük le fedővel, mert az is okozhat ilyet.) A sót és a majorannát összekeverem, ezzel ízesítem a végén. Rácson a legjobb egy tepsi felett hagyni hűlni.
Savanyított hónapos retek
A hónapos retket vékonyra szeletelem gyalun vagy késsel. 3:2:1 arányban keverek el vizet, ecetet, eritritet, belehelyezem a retekszeleteket. Tálalásig hűtőben tárolom.