Príma Challenge Erős Antóniával
A Príma Challenge sorozat új epizódjában Németh Bálint, privát séf személyre szabott fogással készül vendége számára – természetesen kizárólag a Príma kínálatából válogatott alapanyagokkal. Ebben a részben Bálint Erős Antónia étrendjéhez igazodva alkot egy ínycsiklandó fogást, amely kifejezetten cukorbetegek számára is ideális. Ezúttal nemcsak az ízek világába nyerhetnek bepillantást, hanem lépésről lépésre nyomon követhetik az étel elkészítésének folyamatát is – a hozzávalók kiválasztásától egészen a tálalásig.
A RECEPT
Rántott csirkemáj zölborsós burgonyapürével, savanyított hónapos retekkel
Mire lesz szükséged?
- 600 g csirkemáj
- 1 liter repce vagy napraforgóolaj (sütéshez)
- 250 g teljes kiőrlésű zsemlemorzsa
- 500 g finomliszt
- 6 db tojás
- 800 g sárga héjú burgonya
- 200 g vaj
- 200 ml habtejszín
- parajdi só
- őrölt fekete bors
- szárított majoranna
- egész szerecsendió
- 200 g zsenge fagyasztott zöldborsó
- ízlés szerint eritrit
- 1 dl almaecet
- víz
- 1 csokor hónapos retek
- extraszűz olívaolaj
- csírák (zöldborsó csíra, retekcsíra)
Hogyan készítsd el?
Zöldborsós burgonyapüré
A burgonyát megpucolom, és kockára vágva bő sós vízben puhára főzöm. Leszűröm, burgonyanyomón áttöröm. A borsót átmelegítem kevés olajon egy serpenyőben és kb. 1 dl tejszínnel, csipet sóval, borssal krémesre turmixolom.
A borsópürét hozzáadom a krumplihoz és alacsony lángon összemelegítem folyamatosan keverve. Közben vajat és tetszés szerint habtejszínt adok hozzá. Amikor elértem a kívánt állagot, fűszerezem még sóval, borssal és szerecsendióval.
Rántott máj
A májakat, ha kell, megtisztítom, ha nagyok, felezem. Villával megszurkálom őket és papírtörlőn minél jobban megszárítom. NEM sózom, majd csak sütés után, de borsot teszek rá egy keveset. Teljeskiőrlésű morzsába panírozom duplán: liszt, tojás, prézli és ismét tojás, prézli, hogy ne essen le a panír.
Kb. 160 fokra hevített olajban sütöm óvatosan, mert a benne lévő víz miatt néha “durranhat”. (Nem fedjük le fedővel, mert az is okozhat ilyet.) A sót és a majorannát összekeverem, ezzel ízesítem a végén. Rácson a legjobb egy tepsi felett hagyni hűlni.
Savanyított hónapos retek
A hónapos retket vékonyra szeletelem gyalun vagy késsel. 3:2:1 arányban keverek el vizet, ecetet, eritritet, belehelyezem a retekszeleteket. Tálalásig hűtőben tárolom.