Príma Challenge Zichó Viktorral
Kihívás sorozatunk legújabb epizódjában Németh Bálint privát séf különleges kihívás elé néz: vendége, Zichó Viktor extrém sportoló számára készít személyre szabott fogást. A szabályok változatlanok: minden alapanyagot a Príma kínálatából kell beszereznie. Ebben a részben Bálint nem csupán az étel elkészítését mutatja be, hanem betekintést nyújt Viktor életmódjába is, aki hosszú távú kerékpáros és hegymászó expedíciói során kiemelt figyelmet fordít a fenntarthatóságra és a környezettudatos táplálkozásra. A nézők megismerhetik, hogyan lehet az aktív sportolói életmódot összeegyeztetni a tudatos étkezéssel, és milyen kihívásokkal jár mindez a mindennapokban.
A RECEPT
Zakuszkás zöldségszendvics mézes kecskesajttal és magos salátával
Mire lesz szükséged?
- 2 db grillezni való kecske sajt
- 3 db kápia paprika
- 1 db padlizsán
- 1 db lédús körte
- 1 db keményebb körte grillezni
- 1 db vöröshagyma
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 1 fej jégsaláta
- olívaolaj
- füstölt pirospaprika
- só, bors
- oregánó
- lenmag
- tökmag
- napraforgó mag
- brazil dió (paradió)
- aszalt vörös áfonya
- színes csírák
- balzsamecet
- akácméz
- 1 db meyer citrom
- magvas forma kenyér
- vaj
Hogyan készítsd el?
A puhább körtéket kockára vágom, és forró serpenyőben kevés olajon karamellizálom. Ugyanígy a padlizsánt is kockára vágva magas hőfokon megsütöm, majd ugyanígy járok el a kápia paprikával is. A vöröshagymát apróra vágom és kis lábosban kevés olajon megdinsztelem, majd a reszelt fokhagymával összepirítom. Összekeverem a körtéket, padlizsánt, kápiát és hagymát. Sózom-borsozom, valamint oregánóval, füstölt pirospaprikával, olívaolajjal fűszerezem. Mehet bele igény szerint annyi víz is, hogy botmixerelés után kellemesen krémes, kenhető állaga legyen. Pár csepp citrom vagy balzsamecet is jól áll neki.
A kenyérszeleteket vajjal megkenem vagy olívaolajjal meglocsolom és mindkét oldalukat grillserpenyőben ropogósra sütöm. Ugyanígy a keményebb körtéből vágott vékony szeleteket is meggrillezem.
A magvakat apróbbra vágom, majd összekeverem és száraz serpenyőben kicsit pirítom.
Egy evőkanál mézet egy evőkanál balzsamecettel elkeverek, ez mehet majd a grillezett sajtra és a salátára is.
A jégsalátát egészen finomra vágom és félreteszem tálalásig.
A hűtőből kivett sajtokat 15-20 perc után forró serpenyőben kevés olajon megsütöm. Tálaláskor a kenyérszeletre kenem a kápiás krémet, jöhet rá a sajt, majd egy újabb szelet kenyér, amit szintén megkenek a kápiás krémmel, valamint ráteszek 1-2 grillezett körteszeletet.
A szendvics mellé mehet kevés olívaolajban átforgatott jégsaláta, magvak, aszalványok, mint vörös áfonya és csírák, valamint a mézes balzsamecet. Facsarhatunk kevés citromlevet a szendvicsre és a salátára is.